GELİŞİMSEL KALÇA ÇIKIĞI (GKÇ)

Doğuştan kalça çıkığı, doğumsal kalça çıkığı, DKÇ gibi isimlerle bilinen bu hastalığa en doğru ismiyle Gelişimsel Kalça Çıkığı diyoruz. Kesin teşhis sadece Kalça Ultrasonu ile yapılabilmektedir. İlk 3-4 ayda teşhis edilir ise başarılı bir tedavi ile sağlığına kavuşmaktadır.
25 yıldır Kalça Ultrasonu yapmaktayım ve 60. günü tercih etmekteyim. Şayet ailede GKÇ var ise doğar doğmaz Kalça Ultrasonu uygulanmalıdır.
Kalça ultrasonu deneyimli bir uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Aksi taktirde hastalık var iken yok gibi veya hastalık yok iken var gibi ultrason neticeleri çıkabilmektedir.
Ultrasona bebeğin annesiyle biberon, mama, emzik, sesli oyuncak ve yedek kıyafetler ile gelmeniz daha uygundur. Doğum sonrası yapılan bazı hatalar GKÇ sıklığını arttırmaktadır. Bebeğin ailesi tarafından yapılan bu hataları sayacak olursak;

– Bebeğin bacaklarının birbirine yaklaştırılıp düz olarak uzatılarak kundak veya benzeri örtü ile sarmak (uyluk kemiğini yuvadan uzaklaştırabilir)
– Bebeği kucağa alırken bacakların birbirine yapışık olarak düz ve sıkıca tutulması (uyluk kemiğini yuvadan uzaklaştırabilir)
– Bebeğin gazını çıkarmak için bacaklarının güç kullanılarak karnına doğru bastırılması (kalça eklem kapsülünü gevşetebilir)
– Bebeğe spor yaptırmak için pasif egzersiz şeklinde bacakların çekilip ittirilmesi (kalça eklem kapsülünü gevşetebilir)

Yenidoğan bebeklerin %5’i kalça ekleminin yuvası tam olarak çukurlaşmadan doğmaktadır. Her iki bacağı kendine doğru çekili ve dışa doğru açık duran bebek uyluk kemiği ile yuvaya baskı uygulamakta ve yuvanın çukurlaşmasını sağlayarak kendini hastalıktan korumakta veya tedavi etmektedir. GKÇ’yi tedavi ederken bacaklara bu pozisyonu veren ve koruyan sargı sistemleri kullanıyoruz (ortez tedavisi).

Bebeğiniz 2 aylık olunca Kalça Ultrasonu için sizi kliniğimize bekliyoruz.

Son Söz: Ben Dr. Ertan OKAY kalça ultrasonu yaptığım bebeklerin anne ve babalarına bebeğin sesi olarak şöyle diyorum “Benim bacaklarıma dokunmayın”.